Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

Problém je v tom, že i ve Vašem článku se nachází určitý zmatek, protože máte o mnoha skutečnostech, týkajících se víry, náboženství a Boha, zkreslené informace a představy.

Když například Bible tvrdí, že Bůh stvořil člověka ke svému obrazu, tak tím není vyjádřena nějaká vnější podoba. Tím je řečeno, že jsme svobodní jako Bůh a jsme nadaní schopností tvořit a milovat jako Bůh.

Tu Vaši povídku o modrém slonovi chápu jako bajku o zneužití víry k ovládání lidí. Jenže například daleko lépe je tento problém mnohokrát popsán v Bibli.

Také slovo "peklo" a odvozená slova se v celé Bibli vyskytují v překvapivě malém počtu (cca 15x) a v drtivé většině jde o podobenství ke zlu nebo naprostému konci. Výrazy jako "ohnivé jezero" apod. jsou taktéž někdejším vyjádřením absolutního konce – naprostého zničení. Pokud Bible popisuje "peklo" pak pomocí výrazů jako "tma, temnota, jáma, komora smrti" a nebo místo, kde je "jen pláč skřípění zubů", což je dnešním jazykem "smutek a vztek". Smutek a vztek je patrně nejhorší kombinace pocitů, kterou člověk může zažít. Je to tedy něco, co se týká přímo nás, nikoli nějakého konkrétního místa. Člověk, kterému zbyde jen smutek a vztek, nemá žádnou naději. To je peklo. Když se pokusím být zcela konkrétní, tak pokud Bůh v každém z nás jednou zničí zlo, pak z lidí, v nichž zlo převažuje, prostě nic nezbyde. Jakoby shořeli.

Pobyt v Božím Království navíc není za zásluhy. Stejně jako život není za zásluhy. Je to dar. Jde jen o to, zda jsme ochotni ten dar přijmout. Podle Bible do Božího království směřuje tak ohromný počet lidí, že je nelze spočítat. Bůh se jen tak někoho nevzdá. V tom je ohromná naděje. 

A navíc – podle Bible nás Bůh tak miluje, že je ochoten stát se člověkem a zemřít rukou lidí, než aby nám zkřivil vlas na hlavě. Je to Bůh, který se i na kříži modlil za své katy. Je to dobrý Bůh – mocný Stvořitel vesmíru, vítěz nad smrtí a zlem, i člověk zároveň.

Možná, že Bůh není, ale tahle naděje je natolik pozitivní, že má hluboký smysl.

1 0
možnosti
Foto

Píšete, že se v mém článku nachází zmatek, ale já shledávám váš komentář jako jeden velký chaos. 

Píšete, že člověk je svobodný jako Bůh, že je nadaný schopností tvořit a milovat jako Bůh, ale kdo je to Bůh? Je to jen váš koncept, ale ani váš koncept to není, neboť jste bajku o bohu opsal z bible a kdo napsal bibli (Nový zákon)? Bylo to několik lidí, kteří se s Ježíšem nemohli nikdy potkat, protože když ji začali psát uplynulo nejméně sto let od jeho ukřižování.

Píšete, že "Smutek a vztek je patrně nejhorší kombinace pocitů, kterou člověk může zažít" Smutek je pozitivní emoce, která má svou hloubku, ve které se člověk dotýká jsoucna. Člověk začíná přemýšlet. Smutek se může stát výtahem k něčemu co člověka přesahuje. Vztek je jen dětskou nemocí; jakýmsi ventilem.

Mikuláš Konáč z Hodiškova napsal ve svém spise Pravidlo lidského života: "Když člověk věří, čemu nerozumí a co nezná, bude jako věřící lehce oklamán." 

Píšete "Pobyt v Božím Království není bez zásluhy, stejně jako život není bez zásluhy. Je to dar." Ale člověk přece není loutkou na nitích, nebo klávesou od piána, aby si na ni Bůh mohl zahrát svou oblíbenou melodii.

Pokud je Bůh tak mocný jak píšete, že je Stvořitelem vesmíru, vítězem nad smrtí a zlem i člověkem zároveň, proč tedy ta celá komedie o ,...´´´´

Vidím ohromnou naději ve vašem příjmení, protože svoboda znamená taky že žádný bůh neexistuje. Ale pokud chcete mít při sobě plyšového medvídka (Boha) tak se se svobodou minete. Ale nemyslete si že jsme ateista. Ateista je jen opak Teisty. Tedy kdo věří nebo nevěří je to to samé. Nemusím věřit a cítím lásku a obrovské možnosti.

1 0
možnosti
JC

Ježíš není konkurentem Mojžíše. Nepřišel Mojžíše popřít a "zrušit", ale obnovit v Duchu a v pravdě. Mojžíš byl prorokem Ježíše a jeho příchod předjímal.

2 0
možnosti
Foto

A kam bys zařadil Mohameda ? V jeho jméně je obsažen med.

0 0
možnosti
BT

berte život jako vstupní krátký test

0 0
možnosti
Foto

Lidé nejsou stroje.

0 0
možnosti
  • Počet článků 369
  • Celková karma 8,58
  • Průměrná čtenost 486x
BOHATSTVÍ NEMÁ STROP, TAK JAKO BÍDA NEMÁ SVÉ DNO.