Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Rozměry , které jste uvedl jsou celkem známé, ale nepochopil jsem pointu Vašeho článku, jako že člověk je tak malý, nebo vesmír tak velký?

Takové přirovnání používám k vysvětlení některých bludných teorií, jako je poměr elektronu k fotonu, nebo stavbu atomu k modelu naší sluneční soustavy. Ve vesmíru se některé modely opakují a je pošetilé vymýšlet něco extrémního, co už vymyšleno bylo.

0 0
možnosti
WW

;-D Jenomže ty velilkostní poměry elektronů vs fotonů jsou bludy, takže je nelze reversně stavět proti teoriím, které operují úplně s něčím jiným.

0 0
možnosti
Foto

Ve všech fyzikálních textech, se uvádí nulová hmotnost elektronu 0,9x10 na -30 kg a nulová hmotnost fotonu 10 na -65 až 10 na-85kg. Nevím, proč se uvádí nulová rychlost, když ani elektron, ani foton nejsou v klidu. Pohybují se rychlostí k čemu? Rychlost je relativní. Asi těch bludů bude ve fyzice více.

0 0
možnosti
WW

Ano, hmotnost, nikoliv velikost. Nulová hmotnost (klidová hmotnost) se týká pouze fotonů a možná i neutrin, tj že jejich existence se odvíjí od pohybu. Proto logicky mají klidovou hmotnost (klidovou energii) nulovou. Při nulové rychlosti (hmotnosti) totiž přestávají existovat, jak si lze lehce ověřit. Elektron v klidu může existovat, např. v homogenním magnetickém poli. Rychlost světla je "invariantní", tedy není k něčemu relativně vztažena - ve všech soustavách je stejná - konstantní a stále bude konstantní vůči čemukoliv, i když se to bude pohybovat těsně podsvětelnou rychlostí. Proto světelných rychlostí mohou dosahovat jen takové částice, mající klidovou energeii 0. Nemá tedy smysl uvažovat o "rychlostí k čemu?", ale že je jejich existence podmíněna světelnou rychlostí, která není k ničemu vztažena. Bludy jak pro koho. Pokud se to poctivě nastuduje (nikoliv naučí), otevírá to obzor, zjišťuje se, že to odráží realitu a není tak nutné setrvávat v zajetí kouzelných "pravd".

0 0
možnosti
Foto

Myslíte, že se to nastuduje, jako to dělají mniši v Tibetu, kdy opakují mantry do zblbnutí, až se dostanou do transu a potom už je jedno co mumlají. Asi tak na mě působí Vaše komentáře, kdy na jedno nadechnutí propojíte několik kapitol z fyziky, spíše jen vytrhnete několik názvů, bez ladu a skladu, takže se nedá ničeho chytit a nedá se ani odpovědět, ale o to Vám asi jde.

1 0
možnosti
WW

Šlo to popsat jednou větou, ale tomu byste nerozuměl. Takto jste to, jak se zdá, nějak pobral, protože k tomu nemáte nic. Nějaké mnichy a ostatní z frustrace neřeším.

0 0
možnosti
Foto

Pokud se člověk přestane divit, pak se stává mrtvolou. Jinými slovy to, že se skládáme s subatomárních částic, že žijeme na kouli, která se otáčí v prostoru a s mateřskou galaxií se řítí obrovskou rychlostí s neznáma do neznáma dnes už málokoho překvapí. Proč tomu tak je? Jsou to přece aktuality stále živé :)

1 0
možnosti
Foto

Já se někdy také divím, že se tady vyskytují lidé, kteří vědí všechno a pokud to nevíte, tak jako Oni, tak jste hlupák, nebo ještě něco horšího. Tak pozor na chytráky, kteří se už nediví, asi to budou živé mrtvoly.

1 0
možnosti
  • Počet článků 367
  • Celková karma 11,44
  • Průměrná čtenost 488x
BOHATSTVÍ NEMÁ STROP, TAK JAKO BÍDA NEMÁ SVÉ DNO.