Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Myslím, že i teď se točí kvalitní filmy i když je jich méně. ;-)

0 0
možnosti
Foto

Zapomněl jste na 30 případů majora Zemana. ;-D

0 0
možnosti
Foto

Nejsem tak kritický jako vy a už vůbec si nemyslím, že za socialismu bylo líp. V naší tuzemské kinematografii určitě ano, ale se Supermanem, Batmanem nebo Spidermanem problém nemám. Naopak. Rád jsem se na ně díval nebo dívám...

0 0
možnosti
Foto

J47a92n 84Š85i34k

29. 10. 2022 7:23

Myslím, že se pletete. To nebylo dáno socialismus, ale světovým vývojem, resp. dobou, jaká byla. I světová kinematografie a tvorba byla jiná, i ta americká. V současné době chybí příběhy, všechno se hraje na efekt. Proto je teď tolik remaků. Méně se čte. To všechno souvisí. I za socialismu se točily děsné filmy a těch opravdu dobrých tvůrců zase nebylo tolik. Herci byli mimořádně kvalitní a mohla za to právě ta četba. I dnes máme skvělé herce. Takový Neužil, Dlouhý, Roden jsou skvělí. Jsme součástí světa. A to svět se změnil, nejen Česko. Hezký den

6 0
možnosti
Foto

Co je nebo není "lepší" poznáváme svými každodenními zážitky každý denně a to nejen v dílech umělců. To dokud si nezačneme každý uvědomovat, že vývoj lidskosti zraje sebepoznáváním od primitivního přes složité ke geniálně jednoDuchému.

A že Pravda je člověku nedosažitelná, protože Vesmír je spravedlivý. To jistě i s ohledem na různá politická zřízení. Děkuji Vám.

0 0
možnosti
JL

Dobré filmy tehdy u nás vznikaly nikoli díky socialismu ale socialismu navzdory. Pokud to zasadíte do evropského kontextu, tak tu máme italský neorealismus, ruské kino - oko, francouzská filmová vlna, britský New Free cinema, polská škola etc. Prostě byla jiná doba. Se socialismem to nemá nic společného.

8 1
možnosti
Foto

Navzdory socialismu? Ale kdepak. Přesný popis a podpora socialismu. Bylo prostě fajn a veselo, stejně jako jsou ty filmy.

0 8
možnosti
MB

Určitě, z dobově zápecního pohledu, máte kus pravdy. Režim povolil lidu i cosi k úsměvu. Aby neprudil a plnil závazky Pětiletek. Realita jako vždy horší. Nejlepší filmy v trezoru. D. Vostřel v Rokoku dořediteloval. Partner J. Šašek, doslovný šašek jako robot Emil. Aby děti nepoznaly odpůrce režimu. Píseň pro Rudolfa III dozpívala. "Mír s touto krajinou jaksi nesetrval" - přejely jej pásy tanků. Sranda, kdy vadil i text J.A. Komenského - motiv z "Kšaftu umírající matky Jednoty bratrské". M. Kubišovou jako štváče pochopitelně odstranit ...

Pohled zvenčí na naši tvorbu? Oskara dostaly pouze 2 filmy. "Obchod na korze", 1965 + "Ostře sledované vlaky", - 1966. Tím to haslo. Neuvěřitelné, kdy M. Forman získává za "Kukaččí hnízdo" 5 Oskarů v r. 1975. Dalších 7 za "Amadea"!, 1984. Jistě, to již točil jako svobodný člověk mimo ČSSR. Arabela a Létající Čestmír jaksi bez hodnocení. Vrchol lepšího socialismu přichází s Josefem Kemrem :

Děda Komárek - Nenavykl jsem byzantským způsobům, abych ruku, která bije, ještě políbil a poděkoval.“ Odmítá titul Zasloužilého umělce a kulturně píše ÚV KSČ. Dodává - Bůh žehnej Rudému právu. O Hrušínském, Čepkovi, Kačerovi ap. nemá smysl psát. Co všechno by se v tehdejším socialisdmu ještě dalo cytvořit ? :-)

9 0
možnosti
MP

Nezlobte se na mě, ale Oscar není měřítkem vůbec ničeho a už vůbec ne kvality filmu. Je to trapná šaškárna :-).

4 1
možnosti
PS

P45e67t39r 60S21k43á44l98a

28. 10. 2022 20:16

Kvalitní filmy se ovšem netočily díky socialismu ale spíše socialismu navzdory. A samozřejmě zdaleka ne všechno z tehdejší produkce bylo kvalitní. Kromě níže uvedených hrůz bych ještě zmínil příšernost s názvem Hroch.

7 0
možnosti
Foto

Jojo. Kvalita.

Seriály jako Plechová kavalerie, Okres na severu, Muž na radnici nebo Gottwald, případně filmy Rudá záře nad Kladnem, Za volantem nepřítel, Vítězný lid, a další.

Obecněji: tenkrát i dnes se točill brak tak i dobré filmy a seriály. Za sebe jsem rád, že filmy už nejdou z politického rozhodnutí do trezoru či stoupy.

12 0
možnosti
  • Počet článků 369
  • Celková karma 8,58
  • Průměrná čtenost 486x
BOHATSTVÍ NEMÁ STROP, TAK JAKO BÍDA NEMÁ SVÉ DNO.