Diskuse

Víra jako mozková kastrace

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ano. Čím více toho víme, tím delší je hranice našeho ostrova poznání v moři neznámého, čili tím víc víme, co všechno ještě nevíme.

0 0
možnosti
OL

Víra, důvěra tady je, každý se musí na něco spolehnout, např. nezbývá, než věřit, že si za vydělané žetóny pozítří snad koupím chleba. Nebo třeba víra v aluminium. Člověk pak může dělat vše pro slávu aliminia a očekávat příchod aluminiového nebe. Je to zkrátka sázka na to, CO NENÍ, ale jak známo věci časem přecházejí ve svůj opak. Opakem by byla sázka na to, CO JE (židovský systém), a i zde dochází k jistému omylu hlavně v určení CO JE (pravda). Bez víry to samozřejmě nejde, jen je třeba si přiznat, že solidní víra si žádá reálnou naději blízkou jistotě.

0 0
možnosti
Foto

Proč by se měl člověk zavěšovat do sítí spekulací (věřit nebo nevěřit). Proč je tak těžké si přiznat, že něco nevím? Proč si člověk vytváří virtuální realitu, která se jednoho dne rozpadne v prach? Žijeme a to je více než 1000 zázraků.

0 0
možnosti
JB

J98a31n 79B65u59r63i66a59n

2. 3. 2017 12:17

Sorry, ale směšujete rozdílné věci. Já třeba věřím tomu, že je mi manželka věrná. Nevím to a ani nemohu - to bych ji musel monitorovat 24 hod denně. Ale věřím tomu, respektive rozhodl jsem se tomu věřit, protože se mi tak (i jí) jistě žije lépe.

A s vírou v existenci Boha je to podobné. Existencí Boha (stejně jako existencí manželčiny věrnosti) si jisti nikdy být nemůžeme.

Co je ale podstatné, tak když věříte v manželčinu věrnost, tak se Vám v manželství žije zpravidla dobře. A obdobné je to i s tím Bohem - když věříte v Boha, tak se Vám zpravidla žije dobře na zemi.

PS: je to jen nedokonalá paralela. Protože věrnost manželky je sice neprokazatelná; naopak nevěra je prokazatelná spolehlivě.

Existence či neexistence Boha je IMHO neprokazatelná.

0 0
možnosti
Foto

Věřit nebo nevěřit jsou jen spekulace. Mohou vyjít anebo nemusí. Proč se opírat o něco tak chatrného. Ze strachu? Proč si člověk musí za neznámou dosazovat. Není krásné nevědět a z tohoto rozměru se pídit po pravdě? Proč si zavírat dveře poznání? Spekulovat o tom, zda-li je bůh nebo není, je jen marnění času. Věřit v boha nebo v něj nevěřit, jsou dvě strany téže mince.

0 0
možnosti
MS

Myslím si, že tyto články jsou trochu zbytečné. Rozdíly mezi ateisty a věřícími jsou dané a neměnné, a tedy nemá smysl jeden druhého přesvědčovat o své pravdě. Docílíte pouze toho, že se ten opačný tábor naštve. Je to úplně stejné, jako diskuse mezi kuřáky a nekuřáky, či levičáky a pravičáky. :-)

0 1
možnosti
Foto

J59a26k58u59b 41R90o10t32h

1. 3. 2017 17:12

Já bych k tomu jen dodal, že pokud bych já se pokusil zde hlásat z pohledu křesťana, jací pomatenci ateisti jsou (což by mne samozřejmě ani nenapadlo), byl bych okamžitě a tvrdě označen za lumpa, darebáka, černoprdelníka a Koniáše. Vcelku pochopitelně. Snad si z toho autor něco k srdci vezme.:-/

2 1
možnosti
JH

J57i89ř24í 17H33r40b82e72k

1. 3. 2017 16:37

Když to člověk vezme do extrému, tak kromě vlastní existence není jisté nic a všechno je otázka víry. Považujete to co vidíte/cítíte/slyšíte/chutnáte za jisté? Třeba žijeme v matrixu, všechno je jen iluze. Ve snu jste také přesvědčeni, že máte konkrétní snové tělo, které má svojí historii, kolem Vás se pohybují různé (i rozumné) objekty, komunikují s Vámi, máte různé prožitky, zážitky... a když se probudíte, je Vám jasné, že vše byla jen hra vaší mysli. Ve skutečnosti je to tedy přesně naopak. Nevíme prakticky nic a většině jenom věříme.

3 0
možnosti
Foto

Ono, věřit v něco, o čem se můžeme přesvědčit, že existuje (což jsou napříkladi naše sny), je něco jiného, než věřit v něco, co nikdo nikdy neviděl a pro což neexistuje jediný důkaz.

0 0
možnosti
Foto

J49a93k23u79b 46R87o76t52h

1. 3. 2017 16:24

Chápete, že jste urazil spoustu mírných a slušných lidí, které vaše slova budou trápit, ale máte jistotu, že vám facku nedají?;-O

2 2
možnosti
Foto

to je moc dobře. Alespoň zažehnou přemýšlení.

0 0
možnosti
KU

Krásně popsané.. "uzavřít se do bubliny"

3 0
možnosti
LJ

Víra v Boha je často problematizována, někdy i zesměšňována. Víra ezoteriků, léčitelů, astrologů... je problematizována méně často, nikdy není zesměšňována. Můžete mi to vysvětlit?

1 0
možnosti
Foto

Víte, svůj vlastní dojem si musíte vysvětlit sám, neboť sám nejlépe víte, z čeho vycházíte a proč.

2 0
možnosti
JB

J20a67n 94B82u92r74d10a

1. 3. 2017 15:37

Existují lidská práva bez toho, aby v ně někdo věřil?

0 0
možnosti
Foto

Samozřejmě. Existují ovšem jen ta práva, která Vám v dané komunitě přiznají její členové (nebo si je vůči nim dokážete prosadit). No a neznalost práva neomlouvá. Bez ohledu na víru či nevíru.

1 0
možnosti