Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AK

Co je to ten cesky clovek? Je to ten clovek co zlikvidoval sousedni zemi Moravu a dnes se snazi pocestovat jeji obyvatelstvo? Je to ten cesky clovek, ktery vzdy svadi vsechny sve neuspechy na druhe kolem sebe? Je to ten cesky clovek, ktery si drzi gottwaldovske kraje po vzoru sovetu k vetsi kontrole a moci nad lidmi? Ten ktery vladne centralisticky bez ohledu na jine? Takovy je cesky clovek?

0 0
možnosti
Foto

Jan Skácel napsal v r. 1989 krásný esej "Morava - země, která je a není". Narážel tím na zvláštnost existence Moravy, která nemá ani pevné hranice, ani vlastní jazyk, a přesto existuje. Ale více uvnitř nás, než navenek. S Českou republikou je to, bohužel, podobné. Existuje více v hlavách Čechů, než v realitě, a průměrný Evropan má problém si pod tím názvem představit něco konkrétnějšího. 300 let neexistence vlastního státu za Habsburků je hluboký omyl. Ve skutečnosti se Čechům vládne odjinud už 700 let, od r. 1306 / smrt posledního Přemyslovce /. Z Vídně, z Moskvy, z Budapešti, z Berlína, z Vratislavi, snad jsem na nic nezapomněl. Výjimkou za celou tu dobu byli jen tři panovníci - notorický alkoholik Václav IV., evropsky izolovaný Jiří z Poděbrad a nemocný podivín Rudolf II. Náš stát také existuje více v našich hlavách, než v realitě, a věčná sisyfovská snaha o oživování této chiméry nám nesmírně ztrpčuje život.

1 0
možnosti
Foto

Je zajímavé, že z vašeho výběru vladařů jste nazval podivínem jen Rudolfa II. A právě tento podivín z nejpodivnějších chrobáků, kteří si říkají pány světa a vladaři s dědičnými silami a jinými přednostmi, tak právě tento podivín Rudolf II, je mi velmi blízkým. Pro jeho cit pro spiritualitu. A je to právě onen spirit neboli duch, který by se měl v české kotlině zvýraznit a být na něj náležitě hrdý. Sisyfos právě umístil kuličku do důlku na vrcholu hory Vrata.

0 0
možnosti
Foto

Podepisuji vše!

.

.

.

A o čem to vlastně je? Kde je problém? :-)

2 0
možnosti
AR

Já vidím problém, že dlouho někde nepršelo!!

2 0
možnosti
  • Počet článků 369
  • Celková karma 10,18
  • Průměrná čtenost 486x
BOHATSTVÍ NEMÁ STROP, TAK JAKO BÍDA NEMÁ SVÉ DNO.